Ara més que mai, República!

Des de Nou Barris, per la República catalana
Des de Nou Barris, per la República catalana | Cristian Agudo

La irrupció del coronavirus a les nostres vides ho ha capgirat absolutament tot. Mentre esperem l'arribada de la vacuna, que sembla estar cada cop més a prop, encara desconeixem quin serà l'abast real de la pandèmia. Però sigui com sigui, el que podem donar per cert és que la crisi sanitària s'està traduint, i encara ho farà amb més força, en una crisi econòmica i social de la qual ens costarà molt sortir.

La Covid-19 ens ha posat davant del mirall com a societat i ara caldrà veure si som capaços d'aprendre dels errors i apostem per donar lloc a un model més sostenible o si per contra perpetuem el model capitalista neoliberal. Aquests moments de pausa forçosa ens han de servir a aquelles persones i organitzacions que volem transformar la societat per prendre consciència i planificar. Tenim sobre la taula temes com la mobilitat sostenible, la transició ecològica, la reforma horària o la lluita feminista. Debats molt importants que ja no podem continuar ignorant ni ajornant.

I al mateix temps des de les forces progressistes hem de reivindicar i defensar amb ungles i dents una sortida de la crisi des de les polítiques d'esquerres. No ens podem permetre deixar en mans dels partits conservadors les mesures a aplicar en aquests moments. Només cal recordar el que va passar fa deu anys, quan CiU, amb el suport parlamentari del PP, va aprofitar la crisi per dur a terme unes retallades socials que van desballestar en gran part l'estat del benestar. Aquelles retallades, especialment greus en l'àmbit de la salut (tothom recordarà el conseller Boi Ruiz reclamant que la gent contractés els serveis de mútues privades), amb total certesa van contribuir a que el sector públic hagi hagut d'afrontar el repte de la pandèmia actual en pitjors condicions.

 

Governança republicana

Malgrat aquesta manca de recursos, cal reivindicar l'enorme tasca del Govern actual per mirar d'estar al costat de qui més pateix. Especialment des dels departaments encapçalats per consellers republicans, s'han tirat endavant diverses mesures per mirar de pal·liar els efectes de la crisi, com el decret llei per aturar desnonaments, la regulació dels lloguers, o línies d'ajuts per a comerços i persones treballadores autònomes. Algunes d'aquestes iniciatives s'han executat de forma més o menys efectiva i un cop més ha quedat demostrat que per donar suport a la ciutadania necessitem els recursos i les eines pròpies d'un Estat, però la voluntat d'ajudar i de ser al costat de la gent és innegable. També s'ha fet una gran feina treballant braç a braç amb la comunitat educativa per obrir les escoles de forma segura. I per damunt de tot, cal posar en valor l'esforç gegantí que s'ha fet des del departament de Salut encapçalat per la consellera Alba Vergés per contenir els contagis, sovint havent de prendre mesures molt impopulars, amb el conseqüent enuig dels sectors afectats. Tot això, mentre el govern espanyol, l'autoanomenat govern “més progressista de la història”, mirava cap a una altra banda i es dedicava a apujar la quota a les persones treballadores autònomes.

Però si estem aconseguint frenar aquesta segona onada de la Covid-19, és essencialment gràcies a l'esforç i el sacrifici del conjunt de la ciutadania. I és aquest sentit de la responsabilitat col·lectiva el que cal reivindicar més que mai. És aquest model de governança republicana, d'unes institucions que prioritzen el bé comú al costat d'una ciutadania responsable i compromesa, el que ens ha de permetre continuar avançant. Els darrers anys hem banalitzat tant el concepte de “República”, sovint reduït a un simple eslògan, que hem acabat per oblidar el seu valor real. La República és un model social construït a partir d'una sèrie de valors que donen lloc a una societat més justa, democràtica i que garanteix la igualtat d'oportunitats. I davant de moments de grans dificultats, com l'actual, és quan més falta fan aquests valors republicans. Per aquest motiu, ara més que mai, necessitem República, República i més República.

 

Amnistia, llibertat, referèndum d'autodeterminació

I tot i que és ben cert que la pandèmia ha fet passar tota la resta de temes a un segon pla, no hem d'oblidar de cap manera la lluita contra la repressió i la defensa dels drets i les llibertats, començant per reivindicar la llibertat de les persones preses polítiques. Cal insistir en la via de l'amnistia, la llibertat i el referèndum d'autodeterminació amb totes les garanties com a sortida a un conflicte polític que des de l'Estat espanyol només s'ha volgut afrontar des de la violència i la repressió. I sí, cal posar en valor la gran victòria democràtica que va suposar el referèndum de l'1 d'octubre. Però no podem obviar que malgrat els moments històrics que vam viure aquells dies, la manca de reconeixement internacional i la força repressiva d'un Estat autoritari, acompanyada d'un alt grau d'ingenuïtat per part del moviment indepentista, no van permetre culminar el canvi de règim. Ha passat prou temps com per ser conscients de les nostres fortaleses i les nostres febleses, i el que queda clar és que hem de ser més forts a tots els nivells per poder no només proclamar la República catalana, sinó que també hem de ser capaços de consolidar-la i fer-la efectiva, quan afrontem el proper embat amb l'Estat.

I per poder assolir aquest grau de fortalesa imprescindible, ens cal conquerir democràticament les grans àrees metropolitanes del país. Unes zones que tradicionalment han estat poc permeables al discurs independentista, tot i que l'evolució els darrers anys és molt positiva. Per poder guanyar la República cal que l'independentisme tingui molta més presència a les institucions i al carrer a municipis com Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Sant Adrià de Besòs o l'Hospitalet de Llobregat. I si hi ha un districte barceloní que socioeconòmicament és semblant a aquests municipis metropolitans aquest és Nou Barris. Hem d'aconseguir que els nostres veïns i veïnes percebin que l'independentisme és capaç de millorar les seves vides. I això passa per gestionar bé, sent eficients i empàtics des de les institucions, acompanyant les reivindicacions socials i estenent la mà al conjunt de la ciutadania. Perquè entre tots i totes farem realitat la República dels drets i les llibertats. Des de Nou Barris i els municipis metropolitans, ara més que mai, República!