21D: Sortim a guanyar, sense complexos

Una candidatura diversa i plural per eixamplar i guanyar una República. - Foto Marc Puig
Una candidatura diversa i plural per eixamplar i guanyar una República. - Foto Marc Puig | Marc Puig
Com no ens hem cansat de repetir les darreres setmanes, les eleccions del 21 de desembre són unes eleccions il·legítimes i il·legals, convocades pel govern del PP (amb l'imprescindible suport de Ciutadans i el PSC) a través de l'aplicació arbitrària de l'article 155 de la Constitució espanyola. Aquest fet ha provocat que els partits independentistes ens haguem vist forçats a afrontar una campanya atípica i molt complicada. Però malgrat totes les dificultats, hem estat capaços de convertir el problema en una nova oportunitat per refermar a les urnes l'il·lusionant projecte col·lectiu que hem anat construint els últims anys: La República catalana. A menys de 48 hores d'unes eleccions decisives per al futur del nostre país, Esquerra Republicana arriba a aquests comicis amb la possibilitat de guanyar-los i assegurar una imprescindible victòria dels partits independentistes sobre el bloc del 155. I de motius per donar suport a la candidatura d'ERC en sobren, però permeteu-me recordar-ne alguns dels més importants, per si a aquestes alçades encara hi ha alguna persona despistada.

Perquè som garantia de bona gestió i de lluita contra la corrupció. En aquesta darrera legislatura, estroncada a través del cop d'Estat que ha suposat l'aplicació de l'article 155, els consellers d'Esquerra Republicana han exhibit una capacitat de gestió envejable. Començant per l'àmbit de l'Economia, amb el vicepresident Junqueras al capdavant, i on hem vist com el país arribava a màxims històrics en matèria d'exportacions, mentre es reactivava l'economia productiva, tant colpejada per la crisi els últims anys. Continuant per la gran feina d'internacionalització liderada pel conseller Romeva, i que tan alegrement ha estat desmantellada des del govern corrupte del PP, amb el suport entusiasta de C's i PSC. També en l'àmbit social hem presenciat grans avenços, com la Renda Garantida de Ciutadania, impulsada per la consellera Bassa, o les desprivatitzacions en l'àmbit de la sanitat dutes a terme pel conseller Comín. I què dir de la gran feina feta pel conseller Mundó, que finalment ha tancat la Model, després de molts anys de reivindicacions veïnals. Sense oblidar la consellera Serret, al capdavant d'Agricultura, intentant generar oportunitats arreu del territori en un país tan asimètric i ple de desigualtats. I tot això, ho hem tornat a fer amb el màxim rigor i transparència. Perquè a Esquerra Republicana podem dir amb el cap ben alt que no tenim ni un sol cas de corrupció en 86 anys d'història. I no tothom pot dir el mateix.

Perquè som garantia de compromís amb la República. Portem una llarga trajectòria al servei de la República, des del nostre naixement com a partit l'any 1931, i els últims anys hem demostrat la màxima generositat i determinació per culminar el procés d'independència. No és casualitat que totes les persones detingudes el 20 de setembre per l'organització del referèndum fossin membres d'Esquerra Republicana. Tampoc ho és que cap conseller o consellera d'ERC fes un pas al costat durant l'última legislatura. Era ben legítim fer-ho, tothom té dret a apartar-se si no s'hi veu amb cor. Però és cert també que de tots els membres del govern que es van anar quedant pel camí cap era d'Esquerra Republicana. I això també ho hem de posar en valor. En definitiva, a ningú se li escapa que sense la feina i el compromís de la gent d'ERC, cadascú des del seu lloc de responsabilitat (des dels càrrecs de govern fins al conjunt de la militància), el referèndum de l'1 d'octubre no hagués estat possible. I el nostre compromís no acaba aquí. La propera legislatura serà transcendental per implementar la República, portant a la pràctica totes les lleis de caràcter social aprovades els últims anys i que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional: la Llei contra la pobresa energètica, la Llei d'igualtat efectiva entre homes i dones, La llei de comerç, la Llei contra el fracking, i un llarg etcètera. La República ens ha de permetre millorar la qualitat de vida dels catalans i les catalanes i ha arribat l'hora de posar-la en marxa.

Perquè la partida es juga entre Esquerra Republicana i Ciutadans. A hores d'ara totes les enquestes coincideixen en pronosticar un frec a frec entre ERC i C's per assolir la victòria a les urnes el 21D. El fet que bona part del vot unionista es concentri en el partit d'Inés Arrimadas, davant de la proposta esgotada que planteja el PP per a la dreta més conservadora i el vergonyant abandonament del catalanisme social que històricament havia representat el PSC, fa que la possibilitat de veure un partit que va nèixer amb l'objectiu de dinamitar els pilars fonamentals de la cohesió social del nostre país, com són el model d'escola catalana i els mitjans de comunicació públics, tingui possibilitats reals de guanyar unes eleccions a Catalunya. I no ens ho podem permetre. Seria molt greu que un partit disposat a fracturar un país a través de la repetició constant de mentides, com el suposat adoctrinament a les escoles catalanes, esdevingués la primera força al Parlament de Catalunya. I això només ho evitarem si concentrem el vot en l'única força que pot evitar la victòria d'un partit creat, impulsat i finançat per unes elits econòmiques que estan disposades a fer el que calgui per preservar els seus privilegis. Només Esquerra Republicana pot aturar Ciutadans.

Perquè la victòria d'Esquerra Republicana és el que més por fa al bloc del 155. Els fa tanta por que han mantingut el nostre cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó durant tota la campanya. I ho han fet de forma arbitrària, com reconeixia fa uns dies, sense cap mena d'escrúpol, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, afirmant que ha estat Rajoy qui ha escapçat els principals partits independentistes. I jo em pregunto: Davant d'aquest vergonyós menyspreu per la separació de poders, ¿on són tots aquells equidistants que posaven el crit al cel davant de la suposada manca de garanties del referèndum de l'1 d'octubre?. ¿Per què no les exigeixen ara?. Però retornant al bloc del 155, temen una victòria d'Esquerra Republicana, que presenta una llista diversa, plural, paritària i cremallera, amb l'objectiu d'ampliar la base social independentista i no només destinada a mobilitzar convençuts. Perquè el nou país el volem construir des de la màxima transversalitat. Als guardians de les essències i l'unitarisme, recordar-los que si Esquerra Republicana ha pogut incorporar a alguns actes de campanya persones com Albano-Dante Fachin o Bea Talegón és precisament perquè es tractava de sumar des dels diversos espais ideològics, i no d'empetitir-se predicant per a convençuts. Només sumant nous espais podrem continuar avançant cap a una República més pròspera, més justa i més transparent. Aquesta ha estat sempre la nostra voluntat i així continuarà sent.

Per tots aquests motius, i molts d'altres que segur que em deixo pel camí, des d'Esquerra Republicana arribem a aquestes eleccions amb l'objectiu de guanyar, sense cap mena de complex, recordant sempre que som fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de totes les victòries. Guanyarem!