Alternativa d'esquerres, esperit republicà

Carles Garcias, vicepresident 3r d'Estratègia, Creixement i Campanyes d'ERC-BCN presenta la ponència estratègica
Carles Garcias, vicepresident 3r d'Estratègia, Creixement i Campanyes d'ERC-BCN presenta la ponència estratègica | Albert Salamé
ERC-BCN va celebrar el passat dissabte 8 d’octubre la seva Conferència Municipal al Centre Cívic Parc Sandaru, on prop de 200 persones es van aplegar per decidir el full de ruta del partit els propers anys a la capital del país. En el marc d’aquesta jornada, oberta a tota la ciutadania, es va aprovar la ponència estratègica que determinarà el tipus d’oposició que Esquerra Republicana haurà de fer al govern municipal de Barcelona en el que resta de mandat. Cal destacar el procés participatiu que ha culminat en aquesta conferència i que ha comptat amb una gran implicació de la militància, simpatitzants i amics d’ERC-BCN.

El camí cap a aquesta ponència comença amb la victòria d’Ada Colau i Barcelona en Comú a les eleccions del maig del 2015. En aquell moment, des d’ERC-Barcelona vam valorar positivament l’arribada al govern d’una força de canvi impulsada per la il·lusió provinent de bona part de la ciutadania resident sobretot a barris de classe popular. Fruit d’aquesta expectativa, i des de la voluntat de donar una oportunitat a la candidatura que havia guanyat les eleccions municipals, vam votar a favor de la investidura de l’alcaldessa, vam aprovar les ordenances fiscals i també (després d’aconseguir introduir guanys importants per a la ciutat, com l’arribada del metro als barris de la Marina, i la transformació de les presons de la Model i de Trinitat Vella en equipaments pels seus respectius barris) vam donar suport a la modificació de la pròrroga pressupostària. Arribats a aquest punt, vam decidir fer un pas més i plantejar un ‘govern de canvi real’, de l’estil dels que governen a ciutats de l’àrea metropolitana tan importants com Badalona o Sabadell. Però Colau va triar el PSC, el partit que millor encarna l’establishment barceloní per mirar d’apuntalar un govern que continua estant en franca minoria al consistori. A la manca d’habilitat per negociar i generar consensos, la incapacitat per afrontar problemes com el Top manta o les vagues de TMB i els incompliments constants que han caracteritzat el primer any del govern Colau, cal sumar, des de l’entrada del PSC, un progressiu distanciament pel que fa al procés d’independència que el Govern de la Generalitat mira de tirar endavant, recolzat en la voluntat popular que va donar lloc per primer cop a una majoria independentista al Parlament de Catalunya.

Just abans de l’estiu, la militància d’ERC-BCN va decidir molt majoritàriament (amb gairebé el 80% dels vots) en el seu Congrés Regional no entrar al govern Colau-PSC i construir una alternativa d’esquerres a l’Ajuntament. D’aquest mandat va sorgir la idea de dur a terme un procés participatiu que ha culminat amb la conferència d’aquest dissabte, i del qual la direcció del partit a Barcelona n’estem molt satisfets. Més de 30 debats als casals, una quarantena d’aportacions individuals, un qüestionari intern al qual han contestat unes 600 persones i una ponència elaborada amb una comissió redactora amb representants de cada districte, que va ser aprovada amb el suport del 98% dels vots. Aquest és el balanç d’un procés que exemplifica el compromís que vam assumir fa poc més d’un any d’enfortir la democràcia interna, prenent decisions col·lectives i avançant plegats cap als objectius de convertir Barcelona en la millor capital de la República Catalana i contribuir decisivament a la culminació del procés d’independència. Si bé és cert que el procés participatiu que hem dut a terme és segurament perfectible i que ens comprometem a treballar per continuar millorant, no podem deixar de posar en valor l’esperit democràtic i republicà que, un cop més, ha demostrat aquest partit. Mentre els nous socis de Colau patien a Madrid per la manca de democràcia interna que desembocava en una crisi que acabarà portant Rajoy a la Moncloa, ERC ha tornat a posar de manifest que hi ha altres maneres de fer política, a través de la participació i la democràcia interna. En aquest sentit, volem agrair la implicació de la nostra militància, simpatitzants i amics, sense la qual ni el procés participatiu ni la conferència no haguessin estat possibles.

De la conferència en surt un mandat clar, assumit per Alfred Bosch i pel conjunt del grup municipal d’Esquerra Republicana. Farem una oposició ferma i desacomplexada a l’Ajuntament. Serà una oposició d’esquerres, allunyada de la que fan des del seu espai ideològic CiU, Ciutadans i PP. I també serà una oposició propositiva i resolutiva. No ens quedarem en la simple crítica, sinó que denunciarem el que no ens agrada i al mateix temps proposarem solucions. El canvi esperat amb l’accés de Colau a l’alcaldia no ha arribat. En canvi, ha preferit pactar amb aquells que gairebé sempre havien governat la ciutat, amb un PSC que els últims anys ha foragitat el catalanisme de les seves files i que lamentablement ha passat a formar part del bloc contrari al dret a decidir (la foto d’Iceta, amb Arrimadas i García Albiol davant del Tribunal Constitucional és una de les pitjors imatges d’un partit que havia estat clau per a la cohesió social del país). És l’hora de treballar. Ha arribat l’hora de construir una alternativa d’esquerres a l’Ajuntament de Barcelona, una força que sigui capaç d’erigir-se en l’autèntica opció de canvi real a les eleccions del 2019. El repte és molt important i des d’ERC-BCN sabem que només serà possible treballant i construint entre tots. Tenim un full de ruta clar i tenim la força, la il·lusió i la implicació de la nostra gent. Som-hi!