L’únic canvi real és fer la República catalana sense demanar permís

Els diputats i diputades d'ERC al Congrés, escollits a les eleccions del 20D
Els diputats i diputades d'ERC al Congrés, escollits a les eleccions del 20D
La impossibilitat de formar govern a l’Estat espanyol, després dels resultats de les eleccions del passat 20 de desembre i el conseqüent període d’infructuoses negociacions, ha acabat desembocant en una nova convocatòria electoral. I encara que a aquestes alçades pugui semblar que aquest desenllaç era inevitable, cal deixar clar que, si no hi ha govern a Madrid, és únicament perquè Pedro Sánchez va renunciar-hi amb tal d’impedir l’exercici real del dret a decidir dels catalans a través d’una convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació. Si el PSOE s’hagués plantejat la defensa dels drets democràtics de la ciutadania catalana hagués pogut fer fora Rajoy de la Moncloa –com anunciaven els seus cartells electorals–, i ara mateix governaria amb Podemos, havent pogut facilitar els independentistes catalans la seva investidura. Però el preu a pagar –que els catalans puguem decidir el nostre futur a les urnes– era massa elevat per un PSOE que fa temps que va fer seva la concepció territorial i administrativa de l’Estat espanyol del PP. Per fer-se perdonar, de cara a les imminents eleccions, Pedro Sánchez promet una relació bilateral amb Catalunya. Un cop més, hi ha qui continua sense entendre que, a aquestes alçades, qualsevol proposta que no reculli l’exercici del dret a decidir serà sempre insuficient per a la majoria de catalans i catalanes.

Les eleccions del 26 de juny se celebraran en un escenari sensiblement diferent al del mes de desembre. En Comú Podem ja no serà cap sorpresa, havent guanyat el 20D a Catalunya i havent aconseguit uns grans resultats a les altres regions de l’Estat amb personalitat nacional pròpia; C’s no arriba a aquestes eleccions amb opcions de guanyar a Catalunya, com semblava arribar-hi fa només mig any; i tot indica que ERC consolidarà la seva posició capdavantera pel que fa a les forces independentistes. I això últim serà possible, bàsicament, perquè cada cop més ciutadans són conscients que la transformació profunda que necessita l’Estat espanyol és empíricament impossible, i perquè també saben que Esquerra Republicana està decidida a culminar el procés de construcció de la República catalana sense demanar permís. Perquè hem demanat més de quinze vegades un referèndum i ens l’han negat sempre, com també ens neguen la possibilitat d’ajudar les famílies que són desnonades i les que pateixen la pobresa energètica, ens neguen la possibilitat de protegir el nostre medi ambient prohibint el fracking, i també de lluitar per la igualtat de drets entre homes i dones.  No podem perdre més temps demanant un permís que sempre ens neguen, és l’hora de liderar el canvi real.

Aquests darrers mesos ha tornat a quedar demostrat que el canvi que defensa Podemos a l’Estat no és possible. Qualsevol reforma constitucional que es plantegi haurà de comptar amb l’aval de PP i PSOE, i molt probablement de C’s. I l’única possibilitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, un cop vist com el PSOE n’ha prioritzat la negativa per sobre, fins i tot, de governar des de la Moncloa, seria que Podemos aconseguís la majoria absoluta al conjunt de l’Estat, fet totalment impossible. I fins i tot aquest extrem tampoc seria garantia de res, veient com, per exemple, a Barcelona aquells que van obtenir la victòria amb la promesa de ‘fer fora la màfia’ hi han acabat pactant en només un any, renunciant al somni de dur a terme el canvi real.

I pel que fa a la situació actual en l’espectre independentista, trobem una CDC immersa en un procés de refundació, amb un candidat amb molt poc ganxo insistint en l’esgotador i esgotat discurs sobre la llista única. Un Francesc Homs que, a la desesperada, sembla pensar que l’única manera de salvar algun vot és buscant la confrontació amb altres partits independentistes, en comptes de buscar eixamplar la majoria social a favor d’avançar cap a la República catalana. En aquesta guerra no ens hi trobaran. Els candidats republicans Gabriel Rufián i Joan Tardà ja han assegurat que no entrarem al joc i que des d’ERC es treballarà per ampliar l’independentisme i defensar el mandat democràtic del 27S, també al front de Madrid.

L’únic canvi real possible és, doncs, el que representa ERC, perquè és l’únic canvi que implica no haver de demanar permís ni al PP, ni al PSOE, ni a C’s, ni al TC. Liderarem el canvi construint la República catalana, un nou país per a tothom, on la justícia social i el benestar dels nostres conciutadans estiguin garantits, sense haver de demanar permís mai més per viure amb dignitat.